Zwaanshoek en Beinsdorp

Volgens bestuurders van de Haarlemmermeer moet de Duinpolderweg er komen om de leefbaarheid in Zwaanshoek en Beinsdorp te verbeteren. Het verkeer dat zich door die dorpskernen perst is inderdaad een probleem. Maar of de aanleg van de Duinpolderweg daarvoor een oplossing zal bieden en werkelijk een verbetering zal zijn valt nog te bezien. Het verkeer over de Bennebroekerdijk en de Bennebroekerweg in Zwaanshoek zal wellicht iets afnemen, maar daarvoor in de plaats komt er –bij realisatie van de voorkeursvariant- wel een 4-baans autoweg vlak achter de huizen van de Bennebroekerweg te lopen.

Sluipverkeer door Zwaanshoek is zeker niet uitgesloten. Omdat meer verkeer uit de regio Haarlem door Bennebroek zijn weg zal zoeken naar de Duinpolderweg, is het te verwachten dat er lange wachttijden zullen ontstaan voor de verkeerslichtinstallatie op de kruising van de Rijksstraatweg met de Bennebroekerlaan. Hierdoor zal het sluipverkeer vanuit Heemstede en Bennebroek via de Meerweg en Bennebroekerdijk naar de nieuwe Bennebroekerweg en N205 weer toenemen.

Of de Duinpolderweg de leefbaarheid in Beinsdorp zal verbeteren is ook nog maar de vraag. De Venneperweg is een lokale weg die geen aansluitingen heeft op de grotere autowegen zoals de Driemerenweg (N205) en de A4. Daarom wordt deze weg door Beinsdorp voornamelijk gebruikt voor verkeer tussen Hillegom en Nieuw-Vennep. Dit lokale verkeer zal nooit gebruik gaan maken van de Duinpolderweg en zal door Beinsdorp blijven rijden.